Fındık kozalak akarında mücadele zamanı başladı
28.04.2025 - 18:34Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık üreticilerini kozalak akarına karşı zamanında mücadele etmeleri konusunda uyardı.
- 0
- 0
- 659
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık üreticilerini kozalak akarına karşı zamanında mücadele etmeleri konusunda uyardı.
Trabzon, Ordu ve Giresun'daki fındık üreticileri, 2025 yılı hasat dönemi öncesi hazırlıklarına başladı.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, kar yağışı nedeniyle oluşabilecek zirai don riskine karşı fındık üreticilerine uyarılarda bulundu.
İhtisas alanı fındık olan Giresun Üniversitesinde, bu üründe verim ve kalitenin korunması amacıyla başlatılan proje kapsamında çiftçilere modern yetiştiricilik tekniklerini içeren eğitim veriliyor.
Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünlerinden fındıkta artan maliyetleri düşürmek isteyen üreticiler, hasat filesine yöneliyor.
Giresun'da sahil kesimindeki fındık üreticileri, ürünü toplamaya başladı.
Ordu'da hasadına başlanan mavi yemiş, kilogramı 300-350 liradan alıcı buluyor.
Ordu'da üreticiler, yeni hasat sezonu öncesinde fındığın verim ve kalitesini artırmak amacıyla bakım çalışmalarına devam ediyor.
Ordu'da sahil kesiminde fındık üreticileri hastalık ve zararlılarla mücadele için bahçelerini ilaçlamaya başladı.
Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındık üreticilerini, bahçelerinde kozalak akarıyla mücadeleye başlamaları konusunda uyardı.
Hava sıcaklığının normalin üzerinde seyrettiği Karadeniz'de, fındık üreticileri zirai don ihtimalinin tedirginliğini yaşıyor.
Karadeniz'de bir süredir mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının ilerleyen zamanda sıfırın altına düşmesi ve beraberinde getireceği don riski, fındık üreticilerini tedirgin ediyor.
Serbest piyasada fındık fiyatının 120 liraya kadar çıkması beklenirken, bir anda 95 liraya kadar düşmesi fındık üreticilerini hayal kırıklığına uğrattı. Fındık tüccarlarından bazılar, bu ani fiyat düşüşünü artan faiz oranlarına bağlarken, bazıları ise zarar ettikleri için fındık alamadıklarını ileri sürdü.
Dereli Ziraat Odası Başkanı Burhan Okusal, ülkemiz ekonomisi için önemli ihracat kaynağı olan fındığın esas sahipleri olan fındık üreticilerinin zor bir dönem geçirdiğini ileri sürerek, fındık rekoltesinin tahminin altında kaldığı için taban fiyatın güncellenmesi gerektiğini söyledi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta ciddi zarara neden olmaya başlayan kahverengi kokarca böceğine karşı üreticileri uyararak, kültürel ve kimyasal mücadelenin şart olduğunu söyledi.
Fındık üreticileri serbest piyasada fındık fiyatının düşüş eğiliminde olduğunu ifade ederek yükselişin durmaması gerektiğini söyledi.
Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındık üreticileri olarak sorunlarının çözümüne destek beklediklerini söyledi.
Trabzon'da fındık üreticileri topladıkları fındıkları evlerine yakın yol kenarlarına veya Karadeniz Sahil Yolu kenarlarında sererek kurutuyor. Fındık üreticilerinin en büyük korkusu ise bugünlerde kurutmak için serdikleri fındığın kurumadan üzerlerine yağmur yağması.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu seneki fındık rekoltesinin 765 bin civarlarında tahmin edildiğini ancak bu rakamın mevsimsel faktörlerden dolayı düşebileceğini belirterek fındık fiyatlarının da sene sonuna doğru özellikle Eylül ayından sonra üçlü rakamlara çıkabileceğini söyledi.
Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünü olan fındıkta maliyetleri düşürmek isteyen üreticiler, mahsulü toplamak için mevsimlik tarım işçisinin yerine kendisi fındık bahçelerine girdi.